pátek 20. ledna 2012

Zahrabat se do knih? Why not?

Ahoj, máte se?

Mám pocit, že se nám tady v Praze zbláznilo počasí - předevčírem jsem šla do práce v sukni a podzimním kabátku a libovala si, že přichází předčasně jaro. Včera jsem poprvé vytáhla můj křiklavě růžový deštník, který jsem dostala k Vánocům a dneska jsem pro změnu nešla vůbec nikam, jelikož do té chumelenice ráno by snad ani psa nevyhnal (pejska teprve ne!). S počasím si i moje nálada dělá co chce a výsledek je ten, že jsem zatím s tou němčinou ani nezačala.

Až teď :o) Slovníček mám koupený (teď už jen stačí ho zaplnit německými hnusnými složeninami) a učebnice připravené. Kafe mi ještě nevychladlo, takže já jdu na to!


PS: !!! Do začátku června nečekejte moc článků, týkajících se kosmetiky a módy, jelikož moje priorita je teď škola, ale s blogováním nechci přestat (před tímhle blogem jsem měla už pár jiných). To ovšem neznamená, že se tu neobjeví nic - chystám recenzi na dva výrobky od kosmetiky Alverde :o)

Držte palec a noste teplý svetry :)

Zdroj obrázku: www.ioffer.com

čtvrtek 19. ledna 2012

Čtvrteční ráno

Taky je u Vás tak nanicovaté počasí? Tady v Praze je pěkně zakaboněno, že se člověku vůbec nechce jít někam ven. To jen já ráno lítám s pesanem okolo každého stromku, který je třeba počůrat:D. To jen já utíkám pro snídani, abychom měli vůbec co jíst :D. A to jen já půjdu za pár minut na brigádu, kde se sotva ohřeju a zase pojedu domů (takhle na počátku roku moc práce nemáme...).

A pak! Pak mi držte palce, ať nesednu k počítači a oblíbeným blogům a nezůstanu u nich sedět až do večera, protože dneska hodlám intenzivně začít s přípravou na ty přeslavné přijímačky. Konkrétně chci začít němčinou. Myslím, že bude stačit, když si dneska stvořím nějaký slovníček, kam si budu psát slovíčka a který si budu moct brát s sebou do metra nebo autobusu, abych mohla učením využít každou volnou chvilku.

Nebojte, dozvíte se, zda-li se mi to povedlo anebo jestli jsem (jako skoro vždycky) dala přednost pohodlnějším věcem.
Jenže je tu jeden fakt, který je třeba mít na paměti - bez učení není vysoká ;o)

Nakonec motivující NĚMECKÁ (tfuj, ten jejich jazyk tak divně zní) písnička

Mějte co nejpohodovější den,

Vaše Leah! :o)

úterý 17. ledna 2012

Zkoušky, přijímačky, učení!

Další článek bude na velmi aktuální téma, jelikož právě probíhá zkouškové období na vysokých školách, mladší se připravují na maturitu a na přijímací zkoušky na vysoké školy.

I mě čeká spousta učení (vlastně už jsem trošku ve skluzu) - chystám se na přijímací zkoušky na VŠ. Bohužel, nejsem talent na matematiku a logiku, takže to mi u přijímacích zkoušek určitě nepomůže. Hlásím se na převážně humanitní obory, tudíž je pro mě nejdůležitější co nejvíce se toho prostě nadrtit. Proto jsem tu s článkem, který Vám třeba pomůže se lépe připravovat. Vlastně podobné články už jsem přečetla na spoustě serverů, ale pokusím se vybrat věci, které se mě osobně zdají být nejdůležitější a nejprospěšnější učenía něco k tomu přidám svýho :o)

Zdroj: www.deviantart.com

Musíte vědět, proč se učíte!
Základem úspěchu učení čehokoli je MOTIVACE.
Motivuji se okolím. Motivují mě úspěšní lidé, nebo lidé, kteří jsou pilní a lze předpokládat, že jednou úspěšní budou. Na střední mě motivovaly třídní chytrolíni. Snažila jsem se je tak nějak dohnat, brala jsem to jako soutěž. "Na zejtra je Barbora určitě naučená, je jasný, že z tý písemky dostane jedničku. Musím se učit o to víc, nechci bejt horší, než Barbora."
Podle mě by ve školách měla panovat zdravá soutěživost, to motivaci podporuje. Přece vítězíme rádi.
Pro jiného může být motivace to, že když udělá maturitu -> dostane se na VŠ -> udělá všechny zkoušky na VŠ -> získá zaslouženě (!) titul -> bude mít dobře hodnocenou práci (pravděpodobně) -> bude mít dost peněz a nebude muset žít tak, jak třeba žijí jeho vyučení rodičové (mluví ze mě zkušenost, jak bych přála našim, aby si vzali na 14 dní dovolenou a vyjeli za sluníčkem, ale...).

Takže - ujasněte si, čeho přesně chcete dosáhnout (dostat se na VŠ) a co pro to musíte udělat (učit se) a havně, PROČ to tolik chcete (toužíte být právník, nebo novinář...).


Zdroj: www.markpack.org.uk

Tímhle jste zvládli zřejmě to nejdůležitější. Máte pohonnou sílu k učení a teď suše, "jak na to".

 Mít z čeho čerpat
No. nejlepší je vždycky, máte-li kvalitní zápisky, pak už stačí si k nim sednout a biflovat se. Pokud ale (jako mnozí jiní) zápisky nemáte (nebo stojí za starou bačkoru), nezoufejte, jsou tu i jiné možnosti:

-> půjčte si je od někoho a oscanujte nebo opište si je. Radím, ať nabídnete něco na oplátku, třeba zápisy, které máte kvalitní, nebo dotyčnému kupte nějakou maličkost - čokoládu nebo čaj z ginko biloby (hodí se, ne? :D).

-> čerpejte z netu - těch stránek s materiály do školy je spousta, jde jen o to, umět si dobře vybrat. Za sebe můžu doporučit třeba

www.primat.cz
www.referaty-seminarky.cz  (tady pozor, jak moc ověřené jsou informace, tudíž - na vlastní nebezpečí:D)
www.odmaturuj.cz

Najít se toho dá spousta, kdo z nás se dneska nevyzná na Googlu?

-> knihovna! Tak k tomu snad není moc co dodávat, nemusíte si ani půjčovat celé svazky z češtinou, genetikou nebo filosofické spisy. Existují různé publikace, kde najdete dostačující shrnutí. Mě opravdu moc pomohly publikace Odmaturuj z...!



Vypnout Facebook!
Teď k samotnému učení. Mě osobně vždycky nejvíc zabraňoval v učení počítač a mobil. Proto pokud se opravdu chcete něco naučit, vypněte PC a mobil. Pokud k učení počítač potřebujete, zkuste alespoň nechodit na sociální sítě, vypněte všechny chaty a hudbu (ovšem někdo se zase nedokáže učit bez hudby - pusťte si tedy hudbu potichu a ne v češtině - mátlo by Vás to :o) ).

Vytvořit podmínky k učení
Aby nás nic nerozptylovalo, je dobré mít nějaký svůj koutek. Nejlépe pokoj, kam se můžete zašít a nikdo Vás tu nebude rušit. Ne každý ale svůj pokoj má, v tom případě alespoň mít nějaké místo třeba u zdi nebo v rohu místnosti s pracovní plochou nebo pohovkou (záleží na každém, co má radši - já se nejradši učím na posteli, ze který sundám peřiny a obklopím se knihami, papíry zvýrazňovacími fixy:o))

Co pomůže proti únavě?
Tady asi nic závratného - mě nejvíc pomáhá kafe. Někdy ale už mám kafe za den třeba šestý a to pak už další nejen nechutná, ale ani nepůsobí. Potom na sebe buď otevřu okno a načerpám trochu čerstvýho vzduchu, nebo si dám teplou sprchu (ve sprše se Vám třeba bude chtít spát, ale až se sprchou skončíte, energetizuje Vás to. Naopak studená sprcha uspává!)
Zkusit můžete taky různé energy drinky, ale s tím já nemám žádné zkušenosti. Taky je dobrý pít čistou vodu a doplňovat vitaminy. Jak říká moje babička: Když je výdej, musí bejt aj příjem.

Zdroj: http://www.medwonders.com/member/med.mani/view-photo/93

A co když se prostě nechce? 
Když se Vám nechce, tak se neučte. Prostě toho nechce, běžte se projít, umejte nádobí nebo si pusťte jeden díl oblíbeného seriálu. Slibte si ale, že až tuhle "odměnu" vyčerpáte, půjdete zase na to. mě se takovýhle fáze učení a odměn docela osvědčily :o) Zkuste to ;o)

Tak co Vy na to? Máte nějaké svoje postupy k učení? Byl Vám tenhle článek v něčem prospěšný? Pište do komentářů :o)

Vaše Leah,

PS: Zapomněla jsem snad na to nejdůležitější - kupte si zvýrazňovače a zvýrazňujte!

Vítám Vás na svém blogu!

Ahojte zabloudilci! Dnešním dnem tu začíná cosi, o čem ještě sama nevím, kam přesně to bude směřovat. Je to jeden z těch osobních blogů, kam si chci zapisovat vše pro mě důležité. Ráda bych vkládala vše, co se týče kosmetiky, módy, životního stylu, školy a vzdělání.
Tento blog má být jakýmsi odrazem mě samotné, tudíž se nevyhneme ani hudbě a různým radám a postupům "Jak to dělám já."

Jsem vděčná vždy za konstruktivní kritiku, za rady, tipy, připomínky nebo dotazy :o)

Zatím se mějte se těšte se na další shot :o)

Vaše Leah.